Materijali

Drvo

Drvo je najlakši građevinski materijal koji uz optimalna svojstva toplotne izolacije pokazuje visoku čvrstoću te se može upotrebljavati za noseće delove. Drvo je ekološki prvoklasno, jer za proizvodnju koristi sunčevu energiju. Drvo je najbolji prirodni izolator (6 puta bolji izolator nego cigla, a 15 puta bolji izolator od betona). Drvo debljine 3 cm ima toplotnu izolaciju kao 45cm betona ili 18 cm opeke.

Pri pravilnoj obradi i preradi drvo je izuzetno trajno i nije mu potrebna hemijska zaštita ispod krovova i u unutrašnjim prostorijama. Kada se drvena kuća nakon mnogo decenija korišćenja demontira, ne nastaje neupotrebljivi šut nego materijal koji se može iskoristiti. Pojedinačni građevinski delovi ili elementi, na primer grede, mogu se ponovo upotrebiti a ostaci iskoristi za energiju.

Drvene površine doprinose znatno ugodnoj prostornoj klimi, pošto drvo efikasno reguliše vlažnost vazduha. Drvo štiti imuni sistem pošto preuzima štetne materije iz vazduha i za nekoliko sati smanjuje njihovu koncetraciju na desetinu. Drvo je zdravo, ne emituje radioaktivno zračenje, štetne gasove, alergijsku prašinu i statički elektricitet. Drvene konstrukcije sprečavaju prolazak zemljinih magnetskih sila, koje su važne za čovekovo zdravlje. Dugoročni testovi pokazuju da drvo utiče pozitivno na dobro raspoloženje i zdravlje ljudi.

Drvo kao građevinski materijal je interesantno za korisnike jer ono raspolaže veoma dobrim odnosom cena-rad,lako je za obradu i kratkim vremenom gradnje a time garantuje brzi završetak gradnje. Način gradnje drvetom je kao suvi način nezavisan od nevremena, to znači brza montaža, najkraće vreme gradnje, najniži transportni troškovi, kratko vreme zagrevanja i mali gubici toplote su ekonomične prednosti. Drvo se lako kombinuje sa drugim materijalima. U slučaju požara drvo prenosi 10 puta slporije toplotu zagrevanja nego beton, a čak 250 puta sporije nego čelik.

Drvo se odlikuje visokim statičkim kvalitetom. Stoga se nosivi materijal može upotrebljavati za razne konstrukcije, od noseće konstrukcije do višespratnih građevinskih konstrukcija. Za to je odgovorna mikro – struktura drveta koja ima uticaj na visoku sposobnost opterećenja. U odnosu na sopstvenu težinu drvo nosi 14 puta više, nego čelik a njegova čvrstina na pritisak odgovara armiranom betonu. Drvo sa svojom gustinom od 400 do 800 kg/m³ je čak 5 puta lakše od betona, čija gustina iznosi 2500 kg/m³, pa je puno lakše za transport.

OSB ploče

OSB ploče (Oriented Strand Boards) su ploče od dugoga tankog iverja velike površine. Iverje je u spoljnim slojevima ploče orijentisano uzdužno prema smeru proizvodnje a iverje u srednjem sloju je okrenuto popreko. Tako orijentisanje zasebnih slojeva omogućuje OSB pločama izvrsnu stabilnost oblika i visoke vrednosti na čvrstoću. OSB je idealan materijal za izradu različitih konstrukcija i slično.

Od drvene sirovine koja se koristi preovladava smreka, a delimično se koristi i bor.

Kod proizvođača građevinskih drvnih konstrukcija, ovaj materijal je već danas zbog svog optimalnog odnosa troškova i visoko nadprosečnih osobina teško zamenjiv. Ploče se sve češće koriste zbog svoje interesantne teksture dajući neobičan izgled enterijerima. Sastav, struktura, boja i izgled drveta su istaknute vrednosti OSB ploča.

Šta odlikuje OSB ploče od drvnog iverja naspram ostalih izolacionih materijala?

Izvanredna zaštita od vrućine i hladnoće. Najviši kapacitet akumulacije tolplote u poređenju sa drugim izolacionim materijalima!

OSB ploče od drvnih ivera su difuzno otvorene i deluju tako što regulišu vlažnost. Ukoliko relativna vlažnost vazduha u prostoriji raste preuzima se od strane difuziono otvorenih ploča. Ako se vlažnost vazduha smanjuje ovaj drveni građevinski materijal predaje vlagu.

Glavne vrednosti

 1. Izvrsne mehaničko-fizičke osobine
 2. Kompaktna homogena struktura ploča bez pukotina, čvorova i grešaka u slojevima
 3. Visoka postojanost oblika i minimalne promene zapremine
 4. Pogodne toplotno-izolacione osobine
 5. Ekološki materijal s atraktivnim izgledom
 6. Mala težina, pogodna cena
 7. Vizuelno ravnomerna površina
 8. OSB ploče se mogu 100% reciklirati.

Mineralna vuna

Mineralna vuna spada u najčešće korišćene materijale za zaštitu od toplote, zvuka i požara. Od najvećeg značaja su za to pre svega njena proizvodna svojstva: mineralna vuna ne poseduje samo izvanredna izolaciona svojstva, nego je nezapaljiva sa tačkom topljenja od preko 1000 stepeni C, vodootporna, trajna i lako se prerađuje. Osnovni materijal za mineralnu vunu čine vrste minerala kao na primer diabas, basalt, dolomit i drugi mineralni materijali. Ovi minerali se mogu dobiti u površinskom kopu i postoje skoro u neograničenoj količini. Proizvodnja je krajnje izdašna: od samo jednog kubnog metra sirovine dobija se oko sto kubnih metara mineralne vune. Tako proizvodnja mineralne vune štedi resurse.

Proizvodnja počinje otapanjem minerala pri temperaturi od oko 1500 stepeni C. Na kraju se otopljeni mineral pretvara u vlakna. Pri tome se vlaknima dodaju već sredstva za vezivanje i impregniranje. Tako obrađena vlakna se skupljaju u sabirnu komoru u vuneni flis. Ovaj flis se zgušnjava na željenu konzistenciju i na kraju se stvrdnjava pri temperaturi od oko 230 stepeni C.

Zgušnjavanje, sadržaj vezivnog sredstva kao i orijentacija vlakana u vuni zavise od toga kojim specifičnim zahtevima treba da udovolji gotov proizvod, od mekih ploča za zvučnu izolaciju do ekstermno otpornih ploča, na primer za izolaciju ravnog krova.

Izolacija mineralnom vunom znači ne samo toplotnu, zvučnu i požarnu, nego i zaštitu okoline, jer ona smanjuje potrošnju energije za grejanje od fosilnih goriva i time smanjuje štetne materije kao što je na primer ugljen dioksid. Istraživanja nezavisnog francuskog instituta za ekologiju Ecobilan su pokazala da mineralna vuna kao izolacioni materijal za vreme svog veka trajanja uštedi oko 1.700. puta više energije nego što se potroši za njenu proizvodnju. To nije dobro samo za okolinu nego i za korisnika: on štedi novac kroz smanjenje troškova za grejanje.

Potrošnja energije za grejanje direktno je vezana za termoizolaciju kuće.

Gubitak toplote
Klasična kuća Mesto gubitaka Montažna kuća
30-40% kroz prozore 15-20%
25-30% kroz tavanice (krovove) 10-15%
10-20% kroz podove 5-10 %
25-30% kroz fasadne zidove 10-15%

Gips ploče – inovativna tehnologija

Gips ploče su sinonim u Evropi za sisteme suve gradnje, koji se upotrebljavaju za izvođenje u enterijeru: spoljnih i pregradnih zidova, plafona, potkrovlja, plivajućih podova, oblaganja zidova (suvo malterisanje).

Gips ploče poseduju niz specijalnih sistema za zaštitu od požara, buke, vlage, bakterija, buđi, nezdravog vazduha, energetskih gubitaka, rendgenskog i elektromagnetskog zračenja…

Gips je u upotrebi nekoliko hiljada godina jer je idealan građevinski materijal koji je ekološki, reguliše klimu u prostoriji, pruža odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, a pri tome je cena povoljna. Dakle, gips ploče pružaju najbolji odnos kvalitet-cena i zato je preko 100 godina gipskartonskih ploča nezamenljiva za sve pozicije unutrašnjih radova.

Gipskartonske ploče su potpuno ekološke i zahvaljujući niskoj toplotnoj provodljivosti daju osećaj topline i ugodnosti u prostoru. Gipskartonske ploče vrše prirodnu regulaciju vlažnosti vazduha time što upijaju vlagu kada je mnogo vlažno ili otpuštaju kada je suvo. Težina ovih zidova je mala i time se ne opterećuje konstrukcija kuce.

Prednosti unutrašnjeg oblaganja gips pločama, sa stanovišta građevinske fizike, su u prvom redu očuvanja toplote u prostorijama zimi, odnosno sprečavanje prodora toplote leti. Korišćenjem parne brane kod unutrašnjeg termoizolacionog oblaganja eliminišemo i vlagu na zidovima.

Lako provođenje instalacija kao i mogućnost demontaže, olakšavaju eksploataciju objekta. Materijali su laki za transportovanje i moguće je raditi u zimskim uslovima, što je kod klasične gradnje teško izvodljivo.

Gips je prirodan i biološki ispravan materijal i gipskartonske ploče su u skladu sa principima zelene gradnje, koji postaju veoma bitni za građenje u zapadnoj Evropi.

Mogućnosti zaštite od požara je do 180 minuta.

Fasadni stiropor (EPS)

Ekspandirani polistiren (EPS) je paropropustan, prirodi i okolini neškodljiv materijal koji pri izolaciji od temelja do krova obezbeđuje zdrav i prijatan životni prostor. Kuća na kojoj je urađena izolacija EPS-om omogućava prvoklasnu udobnost života u svakom vremenu i godišnjem dobu, izolacija je optimalna, ne propušta zvuke ni vetar. „Stiropor“ predstavlja dugoročno optimalan materijal za izolaciju za sve uslove, paropropustan je i ne gubi izolaciona svojstva.

Karakteristike EPS-a

 1. odličan toplotni izolator
 2. mala apsorbcija vode;
 3. postojan i trajan;
 4. paropropustan;
 5. ne nadražuje i ne raspada se;
 6. ima dobra mehanička svojstva pri manjoj težini;
 7. neškodljiv za okolinu;
 8. odlična vezivost sa lepkovima i malterima
 9. dimenzijski stabilan;
 10. jednostavan za ugradnju.